Magzati szívultrahang

Rendelő címe

Szent János kórház
Budapest, 12. kerület
Diós árok 1-3.,
11-es épület, hátsó lépcsőház,
földszinten jobbra a
kardiológiai rendelés.

Rendelési idő

Részletes információért
kattintson az időpont foglalásra.
Időpont foglalás

Magzati szív vizsgálata

A veleszületett szívfejlődési rendellenesség az egyik legjelentősebb ok, mely az újszülött súlyos megbetegedését okozhatja.

A magzati szív vizsgálata nagyon fontos eleme a várandósság során elvégzett ultrahang vizsgálatoknak. Mivel a hagyományos kardiológiai módszerek hallgatózás, EKG megfelelő módon nem alkalmazhatóak, csak az elmúlt évtizedek technológiai fejlődése során megjelenő finom felbontású, szívműködést követni tudóan gyors és kardiológiai alkalmazásokat futtató ultrahang eszközök megjelenése tette ezt lehetővé. A részletes , kardiológiai szakvizsgálatnak megfelelő eredmény biztosításának további feltétele speciálisan képzett szakorvos, aki a gyermekkardiológiai betegségek felismerésében és kezelésében képzett, gyermekkardiológus szakorvos, és emellett a speciális magzati szív vizsgálatában is megfelelő tapasztalatot szerzett.
A magzati szív ultrahang vizsgálatának két módja van:

1. Kötelező szülészeti szűrővizsgálat

Szülész szakorvosok által végzett magzati ultrahang vizsgálat. Ez minden magyar kismamának elérhető, és feltétlenül ajánlott, melyek során az egész magzat vizsgálata során a szívnagyság és elhelyezkedés mellett egy kötelezően megjelenítendő síkot ( négyüregi) vizsgálnak. Ma még nem kötelezően, de sok esetben még egy sík, a nagyerek eredésének síkja is vizsgálatra kerül ( kifolyási pályák).
iranyelvek.hu
Az egyik legszélesebb körű felmérés, 14 európai ország adatai alapján a súlyos szívfejlődési rendellenesség felismerése csak minden 4. esetben , 25%-ban történt meg.
(Garne E, Stoll C, Clementi M. Evaluation of prenatal diagnosis of congenital heart diseases by ultrasound: experience from 20 European registries.Ultrasound Obstet Gynecol2001;17: 386 – 391.)

2. Részletes magzati szívultrahang

Gyermekkardiológus által végzett részletes magzati szívultrahang vizsgálat. A vizsgálat ideje alatt ( 15-30 perc) végig a szív és a nagyerek vizsgálata történik, a szokásos 12 sík mellett, számtalan más nézet elemzésre kerül. A vizsgálathoz csúcskategóriás speciálisan kardiológiai vizsgálatra kifejlesztett eszközt használunk. A vizsgáló gyermekkardiológus szakorvos képzettsége és tapasztalata fókuszában a gyermekszívbetegségek diagnózisa és kezelése áll. Az így elvégzett vizsgálat a ma létező legérzékenyebb módszer a magzati szívbetegségek kiderítésére. Az irodalomban található adatok a súlyos szívfejlődési rendellenességek felismerése 85-95 % között mutatja.A magzati szívultrahang vizsgálat hasonlóan zajlik, mint más hason keresztül végzett szülészeti UH vizsgálat.

Magyar nyelven, orvosok részére megjelent szakkönyv:
Hajdú Júlia (szerk.): Perinatalis kardiológiai diagnosztika és terápia
ISBN: 9789633311561
Semmelweis Kiadó, 2011

Weblapbolt